Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Kotleciki ziemniaczane z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

placki a raczej kotleciki ziemniaczane dla każdego

Kotleciki ziemniaczane z koperkiem

Składniki:

Kotleciki ziemniaczane z koperkiem

 

  • 200 g mąki
  • 200 g ugotowanych, posolonych, utłuczonych ziemniaków
  • 3 łyżki mleka lub maślanki
  • 400 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka pokrojonego świeżego koperku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki ziemniaczane z koperkiem
Mąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać miękkiego masła, szczyptę soli i koperek. Następnie utłuczone na krem ziemniaki. Wlać mleko lub maślankę i zagnieść miękkie ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość około ½ cm i foremką lub szklanką wykrajać krążki (ja użyłam foremki o średnicy 6,5 cm i wyszło 16 kotlecików). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.

Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 200 C. Podawać ciepłe.

Smacznego :-)

Tagi:

ziemniaki