agatakucharka

agatakucharka

Kucharz
[Przepisów: 8]

Kotleciki ziemniaczane z mięsem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne kotlety podawane z kapustą i sosem. Rewelacja :)

Kotleciki ziemniaczane z mięsem

Składniki:

Kotleciki ziemniaczane z mięsem

 

 

  • Składniki na kapustę:
  • 1 kg kapusty kwaszonej
  • 1 średniej wielkości cebula
  • kilka plastrów boczku wędzonego
  • cukier, kminek, mąka, sól, tłuszcz.

Sposób przygotowania:

Kotleciki ziemniaczane z mięsem
Kotleciki: Ziemniaki należy obrać i ugotować w wodzie z solą. Cebulę należy pokroić w drobną kostkę i delikatnie zeszklić na patelni, kiełbaskę pokrojoną w kostkę też można podpiec lecz nie koniecznie. Gotowe ziemniaki ubić i zmieszać z cebulą i kiełbaską, dodać sól, pieprz, jajka oraz mąkę i dokładnie wymieszać. Formować w bułce tartej nieduże, owalne kotleciki i piec je na mocno rozgrzanej patelni. Kotlety możemy podawać z różnymi sosami, moje są podane z pysznym sosem grzybowym :) Kapusta kwaszona zasmażana: Kapustę kwaszoną na początek możemy trochę odsączyć z jej kwasu, ale nie wylewamy go gdyż może się przydać do końcowego doprawienia kapusty. Kapustę wkładamy do garnka i zalewamy niedużą ilością wrzącej wody, dodajemy łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę tłuszczu, najlepiej troszkę masełka i przykrywamy. Gdy się zagotuje odkryć na chwilę. Gotujemy pod przykryciem przez 40-50 min. Dodajemy kminek. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na jasnozłoty kolor i na pozostałym tłuszczu należy zrumienić mąkę i rozprowadzić wodą. To wszystko połączyć z kapustą. Jeśli będzie potrzeba kapustę, dosolić, dodać cukier, kwas kapuściany. Mój sos grzybowy: suszone grzyby zalewam wodą i odstawiam najlepiej na kilka godzin. Potem gotuję je ok. 15-20 min. w tej samej wodzie w której się moczyły. Dodaję sól i pieprz. Następnie należy grzyby zmiksować. Do nadal gotującego się sosu dodaję mąkę rozprowadzoną ze śmietaną. Pod koniec dorzucam jeszcze troszkę koperku, mmm i gotowe :)