dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Kotleciki ziemniaczano-cebulowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Najlepiej smakują z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Kotleciki ziemniaczano-cebulowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki ziemniaczano-cebulowe

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki ziemniaczano-cebulowe
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy. Cebulę obieramy, drobno siekamy i złocimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy do ziemniaków, wbijamy jajko, wsypujemy przyprawę do ziemniaków oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec wsypujemy niewielką ilość bułki tartej. Wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy niewielkie, zgrabne kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Smacznego.
Kotleciki ziemniaczano-cebulowe
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i dokładnie ugniatamy.
Kotleciki ziemniaczano-cebulowe
Do ziemniaków dodajemy jajko, cebulę i przyprawy.
Kotleciki ziemniaczano-cebulowe
Ziemniaki wyrabiamy z dodatkami na gładką, gęsto masę.
Kotleciki ziemniaczano-cebulowe
Formujemy zgrabne kotlety i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.