zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kotlet alla tortilla

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Kotlety z karkówki w panierce z tortilli.

Kotlet alla tortilla

Składniki:

Kotlet alla tortilla

 

  • 4 kotlety z karkówki grubości 1 cm
  • 2-3 jajka
  • sól morska
  • ocet balsamiczny
  • 1/3 opakowania tortilli o smaku chili
  • bułka tarta
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlet alla tortilla
Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa.
Skropić octem balsamicznym, posolić i popieprzyć.
Odstawić na 10 minut.
Tortille wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować.
Powstały proszek wsypać do miski, dodać 1/2 objętości tortilli bułkę tartą i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej.
Każdy kotlet obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w rozmąconym i osolonym jajku i na koniec panierować w mieszance tortilli i bułki tartej.
Smażyć na nie za dużym ogniu po około 5-6 minut z każdej strony.