mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Kotlet drobiowy z kopą Mariel

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki kotlecik smakuje zawsze i wszędzie

Kotlet drobiowy z kopą Mariel Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotlet drobiowy z kopą Mariel

 

  • 2 szt. filety z kurczaka,
  • 200 gram pieczarki,
  • 1 szt. cebula biała,
  • 1 szt. jajko,
  • 1/2 szt. papryka zielona świeża,
  • bułka tarta,
  • 2 łyżki mąka,
  • przyprawy
  • 2 łyżki oliwy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlet drobiowy z kopą Mariel
Pieczarki kroimy na drobno podsmażamy na oliwie , paprykę myjemy , wyciągamy gniazdko nasienne i kroimy w kostkę , dodajemy do pieczarek , cebulę obieramy , kroimy w kostkę dodajemy do pieczarek.Smażymy do momentu aż warzywka będą miękkie Piersi kurczaka , myjemy , wycinamy błonki i kostki przez woreczek foliowy rozbijamy piersi z obu stron , solimy i pieprzymy Jajko roztrzepujemy , dodajemy mąkę i słodką paprykę oraz ewentualnie gdy ktoś lubi mocniej doprawione troszkę soli i pieprzu.Mieszamy ,na talerz wsypujemy bułkę tartą .Na patelni podgrzewamy olej .Kotlety namaczamy w jajku następnie obtaczamy w bułce tartej .Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Przed podaniem na wierzch kotleta nakładamy kopkę z smażonych warzyw.
Kotlet drobiowy z kopą Mariel
filety rozbijamy tłuczkiem do mięsa przez folię
Kotlet drobiowy z kopą Mariel
rozbitego kotleta panierujemy w jajku i bułce tartej