Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotlet schabowy w kaparowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tak przygotowane mięso z sosem podajemy z ryżem lub makaronem

Kotlet schabowy w kaparowym sosie

Składniki:

Kotlet schabowy w kaparowym sosie

 

  • 5 szt kotlet schabowy,
  • 3 lyżki oliwa,
  • 1 szkl wino białe wytrawne,
  • 5 lyżek kapary,
  • 4 łyżki śmietana,
  • 2 łyzeczki papryka mielona,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz biały Prymat,
  • do smaku przyprawa maggi

 

Sposób przygotowania:

Kotlet schabowy w kaparowym sosie
Mięso lekko zbić tłuczkiem. Na patelni rozgrzać oliwę usmażyć mięso z obu stron. Następnie mięso przełożyć do rondla, oprószyć solą i pieprzem, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem około 15 minut. Na patelnię wlać wino, dodać kapary i śmietanę, gotować około 4 minuty, przyprawić do smaku solą, papryką, pieprzem i przyprawą maggi. Połączyć z mięsem i dusić około 5 minut.