Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kotlet schabowy w ziarnach słonecznika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kotlet w ziarnach jest smaczny i chrupiący

Kotlet schabowy w ziarnach słonecznika

Składniki:

Kotlet schabowy w ziarnach słonecznika

 

  • 1 kotlet schabowy,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 3 łyżki ziaren słonecznika,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 ząbek czosnku,
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlet schabowy w ziarnach słonecznika
Mięso umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, rozbić delikatnie tłuczkiem. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem. Jajko wbić do miseczki, dodać szczyptę soli i roztrzepać widelcem. Mięso obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku i obtoczyć w ziarnach słonecznika wymieszanych z siemieniem lnianym lekko dociskając. Smażyć na rumiano z obu stron, na rozgrzanym oleju.