Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Kotlet schabowy z posypką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kotlet schabowy z posypką

Kotlet schabowy z posypką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlet schabowy z posypką

 

  • 2 kotlety schabowe
  • 1 kiełbasa śląska
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlet schabowy z posypką
Kotlety schabowe rozbić, posolić, popieprzyć i odstawić na 1h do lodówki. Kotlety obtoczyć w mące i podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na pozostałym tłuszczu na patelni. Czosnek obrać, posiekać i dodać do cebuli. Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do zeszklonej cebuli. Chwilkę wszystko razem smażyć, doprawić solą i pieprzem, a następnie wlać wino. Dusić wszystko na małym ogniu aż do odparowania i zgęstnienia. Gotową kiełbasę z cebulą wyłożyć na kotlety schabowe w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku ok. 20 min w 180 st. Gotowe kotlety podawać z ziemniakami i surówką.
Kotlet schabowy z posypką
Kotlet schabowy z posypką
Kotlet schabowy z posypką
Kotlet schabowy z posypką