Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kotlet schabowy z sadzonym jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kotlety z jajkiem sadzonym są smaczne i łatwe do przygotowania

Kotlet schabowy z sadzonym jajkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlet schabowy z sadzonym jajkiem

 

  • 4 kotlety schabowe
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 4 jajka
  • 4 plastry szynki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlet schabowy z sadzonym jajkiem
Mięso umyć, osuszyć, zbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Następnie posmarować musztardą i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Na każdy kawałek mięsa położyć plaster szynki, włożyć na rozgrzany tłuszcz i zrumienić z obu stron. Przełożyć do rondla, wlać odrobinę wody i dusić około 10-15 minut. Na rozgrzanym maśle zrobić jajka sadzone, oprószyć solą i pieprzem. Mięso z szynką delikatnie wyłożyć na talerz. Na każdy kawałek położyć sadzone jajko, podawać.
Kotlet schabowy z sadzonym jajkiem
Mięso można posmarować pikantną mustardą
Kotlet schabowy z sadzonym jajkiem
Szynka powinna być pokrojona w grubsze plastry
Kotlet schabowy z sadzonym jajkiem
Usmażone mięso włożyć do rondla, skropić wodą, przykryć i chwilę dusić