ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Kotlet z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne i proste danie z mielonego mięsa

Kotlet z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlet z jajkiem

 

  • 1/2 kg mielonego mięsa
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 surowe jajko
  • cebula
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony
  • przyprawa kucharek
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlet z jajkiem
Do mielonego mięsa dodać jajko, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa, dodać sól, pieprz, kucharek, przyprawę do mięsa i odrobinę bułki tartej, dokładnie wymieszać i wyrobić na gładką masę. Uformować placki po czym na każdy nałożyć jajko, pozlepiać tak aby wyszedł kotlecik. Powstałe kotlety panierować w bułce tartej. Olej rozgrzać, wykładać kotlety i usmażyć na wumiano. 
Kotlet z jajkiem
Mięso przełożyć do miseczki, dodać cebulę i przyprawy
Kotlet z jajkiem
Z masy mięsnej formować kotlety i nakładać po jajku
Kotlet z jajkiem
Zlepić aby powstały kotlety, obtoczyć w bułce tartej
Kotlet z jajkiem
Tak przygotowane kotlety włożyć na patelnię i smażyć na rumiano