czarnulkax

czarnulkax

Szef Kuchni
[Przepisów: 59]

Kotlety -ala gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wyśmienite kotlety, idealne na obiadek.Podawać z ziemniakami i sałatką.

Kotlety -ala gołąbki

Składniki:

Kotlety -ala gołąbki

 

  • Kapusta biała ok.1kg
  • 1/2 kg mielonego mięsa (wieprzowe lub wołowe)
  • 1 szklanka surowej kaszy manny
  • 2 jajka
  • przyprawa typu vegeta
  • Sos:
  • 1/2 l.śmietany
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól

Sposób przygotowania:

Kotlety -ala gołąbki
Kapustę białą zszatkować, posolić i odstawić na 1 godzinę. Następnie odcedzić- mocno wycisnąć i do tej kapusty dodać mielone mięso, 1 szklankę surowej kaszy manny, 2 jajka i troszkę wegety.Wyrobić, uformować i usmażyć kotlety.Włożyć do rondla i zalać sosem: pod przykryciem dusić około 15 minut.

Sos:

Śmietanę, słoiczek koncentratu pomidorowego i troszkę soli.Mocno roztrzepać i zalać kotlety.