Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Kotlety baranie na ostro

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Przygotowac marynatę z octu, 1 pokrajanej cebuli, połowy papryki, ziela angielskiego,

Kotlety baranie na ostro

Składniki:

Kotlety baranie na ostro

 

  • 4 kotlety baranie z kością
  • 4 spore cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 5 łyżek octu winnego
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • koperek

Sposób przygotowania:

Kotlety baranie na ostro
Przygotowac marynatę z octu, 1 pokrajanej cebuli, połowy papryki, ziela angielskiego, listków laurowych, ziarenek kolendry, soli, pieprzu i cukru. Włożyc do marynaty rozbite tłuczkiem kotlety, po wierzchu skropić olejem, pozostawic na noc. Po czym kotlety wyjąć, osączyć, obsmazyć z obu stron na rumiano, dodać pokrajaną w plastry cebulę, posypać pozostałą papryką oraz tymiankiem, dusić do miękkości. Na koniec wlać przecier pomidorowy rozprowadzony wodą. Przed podaniem posypać siekanym koperkiem.

Tagi:

baranie