eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kotlety chlebowe Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Dobry przykład na wykorzystanie czerstwego chleba,żeby się nie zmarnował. Kotlety wyszły pyszne i wszystkim smakowały.

Kotlety chlebowe Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety chlebowe Eli

 

  • 1 kg czerstwego chleba - pół na pół biały i razowy
  • 15 dkg łuskanych orzechów włoskich
  • 3 cebule
  • 5 łyżek oleju
  • 1 opakowanie przyprawy do mielonego
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1/2 litra mleka 3.2 %
  • 1/2 litra wody
  • 5 jajek
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtaczania kotletów
  • olej do smażenia kotletów

Sposób przygotowania:

Kotlety chlebowe Eli
Łuskane orzechy włoskie posiekać. Chleb pokroić w kostkę,włożyć do dużej miski,wlać mleko i wodę. Całość wymieszać i odstawić aż chleb namięknie. Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać pięć łyżek oleju,dodać cebule i smażyć aż się lekko zrumieni. Usmażoną cebulę ostudzić. Do miękkiego chleba dodać usmażoną cebulę,posiekane orzechy,przyprawę do mielonego,czosnek granulowany,jajka,sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Z masy chlebowej formować kotlety tak jak mielone i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z obu stron. Ja podałam kotlety chlebowe z gulaszem. Można je podawać też z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Smacznego!
Kotlety chlebowe Eli
Chleb pokroić w kostkę,włożyć do dużej miski,wlać mleko i wodę. Całość wymieszać i odstawić aż chleb namięknie.
Kotlety chlebowe Eli
Do miękkiego chleba dodać usmażoną cebulę,posiekane orzechy,przyprawę do mielonego,czosnek granulowany,jajka,sól i pieprz.
Kotlety chlebowe Eli
Wszystkie składniki kotletów chlebowych wymieszać.
Kotlety chlebowe Eli
Z masy chlebowej formować kotlety tak jak mielone i obtoczyć w bułce tartej.