kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Kotlety cielęce w sosie śmitanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

dietetyczny obiad niedzielny...

Kotlety cielęce w sosie śmitanowym

Składniki:

Kotlety cielęce w sosie śmitanowym

 

  • 4 kotlety ze schabu cielęcego koniecznie z kością
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 suszone borowiki
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety cielęce w sosie śmitanowym
Kotlety lekko zbić, przyprawić solą i pieprzem i posiekanym czosnkiem i odstawić w chłodne miejsce na 2 – 3 godziny. Później usunąć z kotletów czosnek, obtoczyć w mące i lekko podsmażyć na jasny kolor, aby mąka się nie podpaliła. Przełożyć do garnka, dodać 1 szklankę gorącej wody i wcześniej namoczone borowiki. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Gdy sos będzie odparowywał, należy dolewać wody. Gdy już mięso będzie miękkie wlać śmietankę i doprawić do smaku. Sos powinien być zawiesisty.

Podajemy z ziemniakami i sałatą lub dowolną surówką.