Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kotlety drobiowe z serem i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso z drobiu zawiera tryptofan - aminokwas pozytywnie wpływający na nastrój. Jeżeli do tego dodamy ciągnący się ser i słodziutką żurawinę, uzyskamy pyszne i szybkie danie, które na pewno poprawi nam humor.

Kotlety drobiowe z serem i żurawiną

Składniki:

Kotlety drobiowe z serem i żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Kotlety drobiowe z serem i żurawiną

ETAP 1:

Kotlety drobiowe z serem i żurawiną
Mięso rozbijamy na kotlety, oprószamy solą i pieprzem

Piersi z kurczaka przekrawamy na połówki i rozbijamy na kotlety. Kotlety oprószamy z obu stron solą i pieprzem.

ETAP 2:

Kotlety drobiowe z serem i żurawiną
Kotlety panierujemy w mące, jajku i bułce tartej, smażymy

Kotlety panierujemy kolejno: w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
Kotlety smażymy z obu stron na oleju.

ETAP 3:

Kotlety drobiowe z serem i żurawiną
Kotlety umieszczamy w formie do pieczenia, na kotletach układamy ser

Kotlety przekładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kotlecie układamy pół plasterka sera.

Pieczemy 15 minut w 180 st. C.

Przed podaniem na każdym kotlecie rozsmarowujemy łyżeczkę żurawiny.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.