Sposób przygotowania:
Kotlety jajeczne 2.
Pieczarki umyć, drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. W tym czasie obrać i poszatkować cebulę, którą następnie dodać do pieczarek. Udusić wszystko razem do uzyskania miękkości, następnie pokroić paprykę, posiekać szczypiorek, zaś słonecznik wsypać na suchą patelnię i po nagrzaniu rumienić na najmniejszym ogniu przez kilka minut. Ugotowane jajka przecisnąć przez sitko bądź pokroić w kostkę, wsypać do naczynia, do którego następnie dodać szczypiorek i paprykę, cebulę z pieczarkami, uprażony słonecznik oraz surowe jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać, jeśli masa jest zbyt mokra, dodać bułki tartej w ilości zależnej od potrzeb. Formować kotleciki wielkości standardowych kotletów mielonych, smażyć z obu stron przez kilka minut na niewielkim ogniu do uzyskania złotego koloru. Podawać według uznania, można z makaronem, sosem i sałatkami.