Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kotlety jajeczne z dodatkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Niech zacheta do wyprobowania tych placuszkow beda slowa mojego meza, wypowiedziane po zjedzeniu 4 porcji: Zjadlbym ich kopiasty talerz!

Kotlety jajeczne z dodatkami

Składniki:

Kotlety jajeczne z dodatkami

 

  • ok 80g paluszków krabowych (ok 5-6 sztuk),
  • 2 ugotowane na twardo jaja,
  • 1 surowe jajo,
  • ok 30g zóltego sera,
  • 1 sucha bulka,
  • ok 2 szklanki rosolu lub mleka,
  • ok 5-6 lyzeczek kukurydzy konserwowej,
  • sól, pieprz, papryka czerwona, curry,
  • jeden zabek czosnku,
  • olej do smazenia,
  • ok 2 lyzek bulki tartej,
  • bulka tarta do obtaczania kotlecików,
  • mozna dodac drobno poszatkowana natke pietruszki

Sposób przygotowania:

Kotlety jajeczne z dodatkami
Bulke (mozna przelamac), namoczyc w cieplym rosole lub mleku i pozostawic do nasiakniecia. Ugotowane jaja drobno pokroic i zdusic widelcem na papke. Ser pokroic w bardzo drobna kosteczke lub starkowac. Czosnek pokroic w bardzo dorbna kostke, paluszki równiez drobno pokroic. Do miski wrzucic rozdrobnione jaja, wbic surowe jajo i dobrze wymieszac. Dodac paluszki, ser, odsaczona bulke, 2 lyzki bulki tartej, czosnek i dobrze przyprawic. Na talerz wysypac bulke tarta. Na patelni dobrze rozgrzac olej. Formowac kotleciki - w razie gdyby ciasto bylo za rzadkie, dodac bulke tarta, ale ciasto lepiej jak jest miekkie - i obtaczac kazdy w bulce tartej, po czym ukladac na patelni z bardzo dobrze rozgrzanym olejem, zmniejszyc ogien ( na sredni) i smazyc do zrumiemienia z kazdej strony. Podczas smazenia, najlepiej uzywac dwóch widelców do przekladania placków na druga strone, placki sa delikatne wiec trzeba uwazac aby sie brzydko nie rozlecialy. Placka przelozyc na druga strone, w momencie, kiedy spod podsmazy sie na rumiano i bedzie twardy. Z podanych proporcji uzyskalam 7 sredniej wielkosci kotlecików. Znakomicie smakuja samodzielnie, ale mozna podawac z sosem pomidorowym lub z ketchupem. Smak kotletów okreslilabym jako delikatnie rybno- jajeczne, polecam.

Tagi:

sery tarta ser