Sposób przygotowania:
Kotlety jajeczne z dodatkami
Bulke (mozna przelamac), namoczyc w cieplym rosole lub mleku i pozostawic do nasiakniecia. Ugotowane jaja drobno pokroic i zdusic widelcem na papke. Ser pokroic w bardzo drobna kosteczke lub starkowac. Czosnek pokroic w bardzo dorbna kostke, paluszki równiez drobno pokroic. Do miski wrzucic rozdrobnione jaja, wbic surowe jajo i dobrze wymieszac. Dodac paluszki, ser, odsaczona bulke, 2 lyzki bulki tartej, czosnek i dobrze przyprawic. Na talerz wysypac bulke tarta. Na patelni dobrze rozgrzac olej. Formowac kotleciki - w razie gdyby ciasto bylo za rzadkie, dodac bulke tarta, ale ciasto lepiej jak jest miekkie - i obtaczac kazdy w bulce tartej, po czym ukladac na patelni z bardzo dobrze rozgrzanym olejem, zmniejszyc ogien ( na sredni) i smazyc do zrumiemienia z kazdej strony. Podczas smazenia, najlepiej uzywac dwóch widelców do przekladania placków na druga strone, placki sa delikatne wiec trzeba uwazac aby sie brzydko nie rozlecialy. Placka przelozyc na druga strone, w momencie, kiedy spod podsmazy sie na rumiano i bedzie twardy. Z podanych proporcji uzyskalam 7 sredniej wielkosci kotlecików. Znakomicie smakuja samodzielnie, ale mozna podawac z sosem pomidorowym lub z ketchupem. Smak kotletów okreslilabym jako delikatnie rybno- jajeczne, polecam.
Pyza
mania
iwi69
sara24
Weroniczka