Sposób przygotowania:
Kotlety kalafiorowo - ziemniaczane
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy trochę soli, zagotowujemy. Kalafior myjemy i odsączamy z wody. Ziemniak obieramy i myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy z kalafiorem do gotującej się wody, Gotujemy do miękkości.
W międzyczasie cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno.
Ugotowane warzywa odcedzamy z wody i rozgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
Dodajemy pokrojone warzywa oraz jajko, bułkę tartą, przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę, gdy masa jest za rzadka dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Z masy formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron na rumiany kolor, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
W międzyczasie cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno.
Ugotowane warzywa odcedzamy z wody i rozgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
Dodajemy pokrojone warzywa oraz jajko, bułkę tartą, przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę, gdy masa jest za rzadka dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Z masy formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron na rumiany kolor, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.