SUPERPRZEPIS

Kotlety mielone a`la Igraszki Losu

  • 6
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Kotlety mielone a`la Igraszki Losu Więcej zdjęć (6)

Król polskich stołów - kotlet mielony w nieco innej odsłonie. Bardzo soczysty i delikatny poleca się na obiad.

Składniki:

Kotlety mielone a`la Igraszki Losu

 

  • 500 gram mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki keczupu ( używam pikantnego )
  • 1 łyżeczka musztardy (używam Dijon )
  • 2/3 łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • Oliwa

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone a`la Igraszki Losu
Bułkę tartą zalewamy mlekiem. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko dodajemy wymieszaną bułkę tartą z mlekiem, posiekaną zieloną pietruszkę, keczup i musztardę wszystko starannie wyrabiamy. Mięso solimy i pieprzymy do smaku wyrabiamy raz jeszcze i odstawiamy na minimum 30 minut.

Po tym czasie mięso wyrabiamy raz jeszcze i wilgotnymi rękami formujemy kotlety. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej i nacinamy nożem z obu stron.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na mocno rozgrzaną patelnię kładziemy kotlety smażymy 30 sekund i zmniejszamy gaz – kotlety smażymy po około 5-8 minut z każdej strony.

Serwujemy gorące z ziemniakami i ulubioną surówką.
Kotlety mielone a`la Igraszki Losu
Mięso mielone wołowo-wieprzowe do kotletów mielonych
Kotlety mielone a`la Igraszki Losu
Mięso mielone ze wszystkimi przyprawami i dodatkami
Kotlety mielone a`la Igraszki Losu
Wyrobione mięso mielone z dodatkami i przyprawami
Kotlety mielone a`la Igraszki Losu
Uformowane kotlety przed i po panierowaniu
Kotlety mielone a`la Igraszki Losu
Gotowe kotlety z surówką