Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Mielone ze szpinakiem w/g Pyzy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

kotlety mielone z pyszną niespodzianką

Mielone ze szpinakiem w/g Pyzy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone ze szpinakiem w/g Pyzy

 

  • KOTLECIKI - 500g łopatki wieprzowej b/k
  • 1 duże jajko
  • 1 sucha bułka typu kajzerka
  • ok. 3/4 szkl. mleka
  • 1 średnia cebula
  • 1 , 5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0 , 5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

 

  • FARSZ - 150 g szpinaku, ja miałam mrożony, ale taki grubo siekany
  • 1 bardzo duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 3 łyżki śmietany - dałam słodką kremówkę
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • do smaku: sól, pieprz mielony
  • ok. 100 g sera typu feta, u mnie kremowo-kanapkowy Attikos
  • papryka - wzięłam po kawałku świeżej czerwonej i żółtej, ale można dodać konserwową

 

  • kilka łyżek otrąb pszennych prażonych do obtoczenia kotlecików
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Mielone ze szpinakiem w/g Pyzy
Mięso pokroić na kawałki i zmielić w maszynce razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Dodać drobno posiekaną cebulę, przyprawy, wbić jajko - wyrobić dokładnie i odstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Szpinak opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć na maśle dodając posiekany czosnek, doprawić ziołami. Dolać też śmietankę - nie solić bo dodamy później słony ser - ostudzić. Używając szpinaku mrożonego weźcie taki nie zmielony i też do przesmażcie odparowując wodę. Ser pokroić na kawałeczki albo pokruszyć a paprykę pokroić w paseczki. Mięso podzielić na 6 mniej więcej równych porcji. Z każdej uformować placuszek wielkości dłoni. Na jego środek nałożyć porcję szpinaku, kilka pasków papryki i trochę sera - zlepić dokładnie brzegi formując kotleta. Każdego delikatnie obtoczyć w otrębach. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem - po kilka minut z obu stron. Gdy kotlety się zrumienią przykryć patelnię i poddusić chwilę na malutkim ogniu.
Mielone ze szpinakiem w/g Pyzy
mięso zmielić razem z bułeczką - warzywa pokroić - naszykować też ser i otręby do panierowania
Mielone ze szpinakiem w/g Pyzy
do mięsa dodać posiekaną cebulkę i doprawić ziołami
Mielone ze szpinakiem w/g Pyzy
szpinak przesmażyć dodając czosnek i na koniec śmietankę
Mielone ze szpinakiem w/g Pyzy
z mięsa formować placuszki i nadziewać je szpinakiem serem oraz papryką