Sposób przygotowania:
Mielone ze szpinakiem w/g Pyzy
Mięso pokroić na kawałki i zmielić w maszynce razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Dodać drobno posiekaną cebulę, przyprawy, wbić jajko - wyrobić dokładnie i odstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Szpinak opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć na maśle dodając posiekany czosnek, doprawić ziołami. Dolać też śmietankę - nie solić bo dodamy później słony ser - ostudzić. Używając szpinaku mrożonego weźcie taki nie zmielony i też do przesmażcie odparowując wodę. Ser pokroić na kawałeczki albo pokruszyć a paprykę pokroić w paseczki. Mięso podzielić na 6 mniej więcej równych porcji. Z każdej uformować placuszek wielkości dłoni. Na jego środek nałożyć porcję szpinaku, kilka pasków papryki i trochę sera - zlepić dokładnie brzegi formując kotleta. Każdego delikatnie obtoczyć w otrębach. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem - po kilka minut z obu stron. Gdy kotlety się zrumienią przykryć patelnię i poddusić chwilę na malutkim ogniu.
Szpinak opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć na maśle dodając posiekany czosnek, doprawić ziołami. Dolać też śmietankę - nie solić bo dodamy później słony ser - ostudzić. Używając szpinaku mrożonego weźcie taki nie zmielony i też do przesmażcie odparowując wodę. Ser pokroić na kawałeczki albo pokruszyć a paprykę pokroić w paseczki. Mięso podzielić na 6 mniej więcej równych porcji. Z każdej uformować placuszek wielkości dłoni. Na jego środek nałożyć porcję szpinaku, kilka pasków papryki i trochę sera - zlepić dokładnie brzegi formując kotleta. Każdego delikatnie obtoczyć w otrębach. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem - po kilka minut z obu stron. Gdy kotlety się zrumienią przykryć patelnię i poddusić chwilę na malutkim ogniu.
msewka