pelargoniab12

pelargoniab12

Szef Kuchni
[Przepisów: 81]

Mielone kotlety nadziewane szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomysł na przemycenie dzieciom szpinaku

Mielone kotlety nadziewane szpinakiem

Składniki:

Mielone kotlety nadziewane szpinakiem

 

  • 1/2 kg mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 mała bułka
  • 2 jajka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1/4 paczki mrożonego szpinaku ( 12,5 dag )
  • tarta bułka do panierowania
  • sól
  • pieprz mielony
  • majeranek
  • maggi
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Mielone kotlety nadziewane szpinakiem
Aby usmażyć mielone kotlety nadziewane szpinakiem trzeba zacząć od namoczenia w mleku bułki. Potem ją dobrze odcisnąć . Cebulę drobno pokroić i usmażyć na 2 łyżkach oleju . Wymieszać mięso z bułką , cebulą , jajkiem .Doprawić do smaku solą , pieprzem , majerankiem , maggi. Masę mięsną podzielić na 10 części. Na małą patelnię włożyć szpinak i łyżkę masła .Smażyć go aż odparuje woda . Posolić i posypać pieprzem do smaku. Wlać roztrzepane dokładnie jajko i usmażyć tak by było dobrze ścięte .W środek każdej porcji włożyć porcję szpinaku ( ok. 1 łyżeczki ). Uformować kotlety. Panierować kotlety w bułce tartej . Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju .Przełożyć do garnka . Skropić kilkoma łyżkami wody .Dodać masło i dusić na bardzo małym gazie pod przykryciem 5 minut .