mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Kotlety mielone mojej babci

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ich sekret to odpowiednie proporcje mięsa, kaszy manny oraz zapiekanie kotletów w piekarniku, dzięki czemu są puchate i soczyste w środku

Kotlety mielone mojej babci Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone mojej babci

 

  • 500g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
  • 400g mięsa wołowego (łopatka, karkówka)
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • ok 0,5 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta majeranku
  • szczypta curry
  • szczypta słodkiej papryki
  • 3 suszone pomidory
  • mąką do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone mojej babci
Cebulę obrałam. Mięso umyłam, osuszyłam, pokroiłam na kawałki, zmieliłam razem z pomidorami i cebulą. Do mięsa dodałam jajka, kaszę mannę, przyprawy, wymieszałam. Wlałam mleko i wyrobiłam ręką.

Z masy mięsnej nabierałam łyżką kawałki, obtaczałam z mące i formowałam kotlety.

Nagrzałam piekarnik do 170stC (dolna grzałka). W głębokiej patelni (najlepiej żeliwnej) rozgrzałam olej (ok 0,5 cm), wkładałam kotlety, smażyłam z obu stron na brązowy kolor.

Po usmażeniu kotlety wyłożyłam do żaroodpornego naczynia, przykryłam, wstawiłam do piekarnika i piekłam ok 25 minut.

Smacznego!
Kotlety mielone mojej babci
mięso zmieliłam, dodałam jajka, przyprawy, kaszę, wyrobiłam
Kotlety mielone mojej babci
z masy mięsnej formuję kotlety, obtaczam w mące
Kotlety mielone mojej babci
kotlety smażyłam na rozgrzanym oleju na brążowy kolor
Kotlety mielone mojej babci
po usmażeniu kotlety zapiekałam w piekarniku przez ok 25 minut