Sposób przygotowania:
Kotlety mielone paprykowe
Szynkę wieprzową mielimy. Wbijamy jajko. Solimy do smaku i dodajemy musztardę paprykową (może być też ajwar). Wsypujemy paprykę czerwoną mieloną oraz kawałeczki papryki suszonej chili. Świeżą paprykę czerwoną trzemy na tarce jarzynowej. Prażymy na suchej patelni pozbywając się soków. Taką dodajemy do mięsa. Wlewamy jeszcze śmietanę. Wszystkie składniki mieszamy. Dosypujemy jeszcze bułkę tartą, aby zagęściła masę. Wyrabiamy masę mięsną. Z mięsa formujemy kotlety. Uformowane obtaczamy w bułce tartej. W ten sposób panierujemy wszystkie kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy kotlety. Smażymy z dwóch stron na kolor brązowy. Ugotowane ziemniaki tłuczemy z oliwą. Kotlety podajemy z ziemniaczkami. Smacznego.