mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Kotlety mielone po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

nieśmiertelne i sycące kotlety mielone

Kotlety mielone po mojemu

Składniki:

Kotlety mielone po mojemu

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo wołowego
  • 1/2 opakowania przyprawy do mięsa mielonego
  • jajko
  • czerstwa bułka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • bułka tarta- ile zabierze masa mięsna

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone po mojemu
Bułkę moczymy przez 10 min w letniej wodzie. Cebulę smażymy na złoty kolor. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso wkładamy do miski (tak będzie wygodniej). Zasypujemy przyprawą, mieszamy dłońmi. Nastepnie dodajemy jajko, wyciśniętą z nadmiaru wody bułkę, czosnek i cebulę. Wyrabiamy ręką, jak ciasto. dosypujemy bułkę tartą, aż mięso będzie średnio twarde (takie, że będzie się dobrze formowało kulki i nie będzie się rozlatywać). Wtedy lepimy kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu pod przykryciem do uzyskania brązowego koloru. Najlepsze z ziemniakami i ogórkami kiszonymi.