Sposób przygotowania:
Kotlety mielone w botwinie
Do mięsa mielonego (można dać np. szynkę lub łopatkę) dodać jajko, pieprz, czosnek granulowany, curry, pokrojoną w kostkę cebulę i przyprawę w płynie. Wszystko dokładnie wymieszać. Botwinę umyć, lekko osuszyć. Odciąć jej liście (łodygi i korzeń wykorzystać do innej potrawy). Na dwóch kawałkach folii aluminiowej ułożyć liście botwiny, jeden obok drugiego. Mięsną masę podzielić na dwie części. Każdą uformować w podłużny, duży kotlet i ułożyć na liściach botwiny. Przy pomocy folii otoczyć mięso liśćmi botwiny i zawinąć całość w folię. Folię mocno ponakłuwać nożem. Zawinięte w folię kotlety ułożyć w garnku do gotowania na parze. Gotować na parze ok. 30 minut. Ugotowane kotlety odwinąć z folii i podzielić na porcje.
darmiona
Beatris
To był bardzo pyszny i w dodatku zdrowy obiad.
darmiona