Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kotlety mielone w botwinie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Duże kotlety mielone gotowane na parze w liściach botwiny.

Kotlety mielone w botwinie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone w botwinie

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 4 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • pieprz do smaku
  • 1 szczypta curry
  • 1 pęczek botwiny (same liście)

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone w botwinie
Do mięsa mielonego (można dać np. szynkę lub łopatkę) dodać jajko, pieprz, czosnek granulowany, curry, pokrojoną w kostkę cebulę i przyprawę w płynie. Wszystko dokładnie wymieszać. Botwinę umyć, lekko osuszyć. Odciąć jej liście (łodygi i korzeń wykorzystać do innej potrawy). Na dwóch kawałkach folii aluminiowej ułożyć liście botwiny, jeden obok drugiego. Mięsną masę podzielić na dwie części. Każdą uformować w podłużny, duży kotlet i ułożyć na liściach botwiny. Przy pomocy folii otoczyć mięso liśćmi botwiny i zawinąć całość w folię. Folię mocno ponakłuwać nożem. Zawinięte w folię kotlety ułożyć w garnku do gotowania na parze. Gotować na parze ok. 30 minut. Ugotowane kotlety odwinąć z folii i podzielić na porcje.
Kotlety mielone w botwinie
Mięso mielone z cebulą jajkiem czosnkiem granulowanym i przyprawami.
Kotlety mielone w botwinie
Umyte liście botwiny ułożone na kawałku folii aluminiowej.
Kotlety mielone w botwinie
Doprawione mięso mielone ułożone na liściach botwiny.
Kotlety mielone w botwinie
Kotlet zawinięty w folię aluminiową ułożony w garnku do gotowania na parze.