p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Kotlety mielone w sezamowej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

Sezam może urozmaicić smak kotletów mielonych

Kotlety mielone w sezamowej panierce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety mielone w sezamowej panierce

 

  • 30 dag mięsa mielonego,
  • 1 szt jajko,
  • 1/2 szkl. bułki tartej,
  • 1 łyżka sezamu,
  • 1 łyżka przyprawy do mielonego Kotanyi,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone w sezamowej panierce
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawę do mięsa mielonego, doprawiamy solą, wsypujemy 4 łyżki bułki tartej, 1 łyżkę majeranku i dokładnie mieszamy. Formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej wymieszanej z 1 łyżką sezamu i smażymy na wrzącym oleju na patelni grillowej dokładnie z każdej strony. Kotlety podajemy z kartoflami polanymi tłuszczem pozostałym ze smażenia kotletów.
Kotlety mielone w sezamowej panierce
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki
Kotlety mielone w sezamowej panierce
Formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej wymieszanej z 1 łyżką sezamu
Kotlety mielone w sezamowej panierce
smażymy na wrzącym oleju na patelni grillowej dokładnie z każdej strony