sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Kotlety mielone w waflu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, delikatne kotlety z indyka ukryte pomiędzy waflami. Szybkie w przygotowaniu i z pewnością zachwycą dzieci jak i dorosłych.

Kotlety mielone w waflu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone w waflu

 

 

  • dodatkowo:
  • 3 jajka
  • ok 8 kromek chrupkiego pieczywa
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 wafle tortowe kwadratowe

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone w waflu
Mięso dokładnie mieszamy z jajkami i przyprawami. Powinno mieć rzadką konsystencję. Wafle kroimy na 4 części. Chrupkie pieczywo wałkujemy na drobny proszek. Mięso dzielimy na 4 równe części. Rozkładamy na waflach. rozprowadzamy po całej powierzchni. Przykrywamy drugim waflem. Tak przygotowane kotlety panierujemy w jajku i chrypiącym pieczywie. Obsmażamy na oleju z obu stron około 2 minuty. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Usmażone już kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierchu kładziemy masło. Zapiekamy 10 minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Kotlety mielone w waflu
Mięso łączymy z jajkami i przyprawami, dokłanie miszamy.
Kotlety mielone w waflu
Kromki chrupkiego pieczywa wałkujemy na proszek.
Kotlety mielone w waflu
Opanierowane kotlety smażymy z obu stron.
Kotlety mielone w waflu
Przekładamy do naczynia, dodajemy masło i zapiekamy 10 minut.