Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotlety mielone z parówką w waflu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kotlety mielone z parówką w waflu mają efektowny wygląd.

Kotlety mielone z parówką w waflu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety mielone z parówką w waflu

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1/2 bułki kajzerki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 wafel kwadratowy
  • 2 cienkie parówki
  • 1/2 szkl bułki tartej
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z parówką w waflu
Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle. Bułką zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Do mielonego mięsa dodać 1 jajko, cebulę odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięsa, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Masę mięsną wyłożyć na wafel, ułożyć obrane ze skórki parówki i zwinąć w rulon. Następnie pokroić na krążki, zanurzać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Kotlety mielone z parówką w waflu
Na przygotowane mięso ułożyć obrane z osłonek parówki.
Kotlety mielone z parówką w waflu
Wafel z mięsem zwinąć w rulon i pokroić na krążki.
Kotlety mielone z parówką w waflu
Opanierowane kotlety smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.