Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Mielone kotleciki z królika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kotlety mielone z królika robię przy okazji innych dań z tego mięsa .

Mielone  kotleciki z królika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone kotleciki z królika

 

  • 1 udko z królika
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki mleka
  • pieprz biały grubo mielony
  • sól
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki masła
  • mąka
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • szczypta cukru
  • odrobina soku z cytryny
  • bułka tarta do panierowania
  • 1/3 małej bułki ( lub plaster kawiarki )
  • 1 szklanka marchewki z groszkiem i kukurydzą ( konserwowa w puszce lub kartoniku )

 

Sposób przygotowania:

Mielone kotleciki z królika
Kotlety mielone z królika robię przy okazji innych dań z tego mięsa . Jak zwykle trzeba namoczyć mięso na minimum 36 godzin w maślance . Potem wyjąć i opłukać .Bułkę namoczyć w mleku .Odcisnąć .Obrać mięso z udka króliczego i zmielić razem z cebulą . Pokroić natkę pietruszki i dodać do masy mięsnej.Wymieszać mięsoz jajkiem , natką pietruszki , odciśniętą bułką . Doprawić pieprzem mielonym i solą . Formować małe kotleciki i obtaczać je w mące i bułce tartej . Smażyć na rumiano na gorącym oleju i maśle . Odcedzić marchewkę z groszkiem i kukurydzą ( zostawić kilka łyżek zalewy) .Włożyć do garnka .Wsypać koper . Podgrzać . Doprawić sokiem z cytryny , cukrem , pieprzem . Zaciągnąć szczyptą mąki . Dołożyć kotleciki i dusić na małym gazie przez kilka minut . Podawać z ryżem na sypko lub kremowym puree ziemniaczanym . Kotlety mielone z królika są bardzo delikatne .
Mielone  kotleciki z królika
Wymoczone w maślance mieso , obrać i zmielić - dodać bułkę , przyprawy
Mielone  kotleciki z królika
Formować kotleciki mielone , panierować w mące i bułce tartej
Mielone  kotleciki z królika
Kotleciki smażyc na mieszance oleju i masła na rumiano
Mielone  kotleciki z królika
Kotleciki dusić w odsączonej marchewce z groszkiem i kukurydzą