zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Kotlety mielone z kukurydzą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczna odmiana tradycyjnego mielonego. Podałam z ziemniakami i młodą duszoną kapustą z koperkiem.

Kotlety mielone z kukurydzą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone z kukurydzą

 

  • 50 dag mięsa mielonego z udźca indyka
  • 1 duże jajko
  • Łyżka cebulki z granulkach
  • Łyżeczka czosnku w granulkach
  • Sól wg smaku
  • Łyżeczka posiekanej drobniutko natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej + około 50 ml mleka
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • Bułka tarta do panierki
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z kukurydzą
Mięso mielone przekładam do miski, dodaję jajko i przyprawy. W miseczce mieszam bułkę tartą z mlekiem , jak ładnie napęcznieje dodaję do mięsa . Całość dokładnie mieszam i wyrabiam , z masy mięsnejformuję sznycelki, na środek nakładam po łyżeczce kukurydzy i zlepiam, następnie obtaczam delikatnie w bułce tartej i smażę na oleju z każdej strony.
Kotlety mielone z kukurydzą
Etap 1 Mięso mielone przekładam do miski, dodaję jajko i przyprawy
Kotlety mielone z kukurydzą
Etap 2 z masy mięsnej formuję sznycelki, na środek nakładam po łyżeczce kukurydzy i zlepiam
Kotlety mielone z kukurydzą
Etap 3 następnie obtaczam delikatnie w bułce tartej
Kotlety mielone z kukurydzą
Etap 4 smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.