Paczajka

Paczajka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Kotlety mielone z kuskus

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie małe urozmaicenie od zwyczajnych mielonych.

Kotlety mielone z kuskus

Składniki:

Kotlety mielone z kuskus

 

  • 00g mielonego mięsa, najlepiej z łopatki ( nie solonego)
  • 1/3 szklanki kuskusu
  • 1 marchewka
  • sucha kajzerka namoczona w wodzie
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia kotletów
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki chilli, 3 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka masła
  • tłuszcz do smażenia kotletów

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z kuskus
Mięso zmieszać z namoczoną wcześniej kajzerką. Kuskus zalać ½ szklanki wrzątku, przykryć i zostawić na kilka minut, aż wchłonie wodę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżeczce masła. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach. Do mięsa dodać kuskus, marchewkę, zeszkloną cebulkę, bułkę tartą, wbić jajko i dodać przyprawy. Wyrobić na gładką masę. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć kotlety i smażyć je po kilka minut z każdej strony