Sposób przygotowania:
Kotlety mielone z niespodziankąI
1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijam jedno jajko, wsypuję sól, paprykę ostrą, majeranek, bułkę tartą, wlewam śmietanę i wyrabiam.
2. Cebulę obieram, drobno kroję smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję drobno pokrojone pieczarki. Smażę dziesięć minut, doprawiam pieprzem oraz solą. Ogórki kroję drobno, paprykę oczyszczam z nasion, kroję w kostkę. Warzywa łączę z grzybami, smażę pięć minut.
II
3. Z mięsa robię podłużne kotlety, w każdym kotlecie robię otwór, w który nakładam farsz. Mięso zlepiam, nadając owalny kształt
III
4. Kotlety panieruję w mące, w roztrzepanych widelcem jajkach, następnie w bułce tartej.
5. Kotlety smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
IV
6. Gotowe, podaję z surówka i ziemniakami.
7. Smacznego.