olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Kotlety mielone z otrębami i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smaczne i nie tak bardzo kaloryczne, jak tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej :)

Kotlety mielone z otrębami i kapustą

Składniki:

Kotlety mielone z otrębami i kapustą

 

  • 25-30dag mięsa mielonego wieprzowego(surowe/gotowane lub pieczone)
  • 0,5 kg białej kapusty
  • 3-4 dag smalcu
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • zielona pietruszka/majeranek
  • olej
  • otręby żytnie

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z otrębami i kapustą
Kapustę podzielić na 2-3 kawałki, włożyć na wrzącą osoloną wodę i ugotować, aż będzie miękka. Następnie wyjąć, ostudzić, wycisnąć mocno w ściereczce z nadmiaru wody i zemleć w maszynce. Połączyć z mięsem, wymieszać dokładnie z przesmażoną na tłuszczu cebulką, jajkiem i zieleninką i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Z masy uformować kulki, obtaczać w otrębach i za pomocą noża na desce uformować okrągłe kotlety. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.