Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kotlety mielone z podgrzybkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dodatek świeżych grzybów do mielonego mięsa to wspaniały pomysł na smaczne kotleciki z leśnym akcentem.

Kotlety mielone z podgrzybkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kotlety mielone z podgrzybkami

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z podgrzybkami
Podgrzybki blanszować w osolonej wodzie, osączyć, pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać grzyby, podsmażyć, ostudzić.

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Do mięsa mielonego dodać jajko, zmiażdżony czosnek, odciśniętą bułkę, 1-2 łyżki bułki tartej, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, dokładnie wyrobić. Pod koniec dodać zimne grzyby z cebulą, wymieszać.

Z masy mięsnej formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 
Kotlety mielone z podgrzybkami
Na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekaną cebulę i grzyby.
Kotlety mielone z podgrzybkami
Mielone mieso wyrobić z bułką, jajkiem i przyprawami.
Kotlety mielone z podgrzybkami
Następnie dodać zimne grzyby z cebulą, wymieszać.
Kotlety mielone z podgrzybkami
Z masy mięsnej formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
Kotlety mielone z podgrzybkami
Na rozgrzanej oliwie smażyć z obu stron.