nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Schabik w śmietanowym sosie z podgrzybków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczne mięso nie tylko od święta, mało wymagające a bardzo dobrze smakuje,alternatywa dla typowych smażonych kotletów schabowych

Schabik w śmietanowym sosie z podgrzybków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabik w śmietanowym sosie z podgrzybków

 

  • 7 cienkich plastrów schabu
  • 30-40 dkg podgrzybków
  • 100 ml słodkiej śmietanki do sosów 18%
  • pół pęczka pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • Przyprawy:
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • sól, pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • łyżka octu

 

 

Sposób przygotowania:

Schabik w śmietanowym sosie z podgrzybków
Mięso płuczemy i nacieramy przyprawami + łyżką oleju. Odstawiamy, aby trochę się przegryzło (jeśli mamy czas to nacieramy mięso dzień wcześniej). Grzyby czyścimy, płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku roztapiamy masło z olejem i przysmażamy grzyby przez ok 10 min. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy pod przykryciem. W miedzy czasie obsmażamy mięso na patelni, na rozgrzanym oleju, po 1 minucie z każdej strony. Przekładamy mięso do garnka i dusimy na małym ogniu ok 45 minut. Wyciągamy mięso na talerz, doprawiamy sos solą i pieprzem, dolewamy śmietanki, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Mieszamy. Mięso z powrotem dajemy do garnka. Gotowe. Smacznego.
Schabik w śmietanowym sosie z podgrzybków
Mięso mieszamy z przyprawami i odstawiamy
Schabik w śmietanowym sosie z podgrzybków
Podgrzybki obramiamy i przysmażamy na masełku z olejem
Schabik w śmietanowym sosie z podgrzybków
Do grzybów dodajemy podsmażony schab
Schabik w śmietanowym sosie z podgrzybków
Na koniec robimy sos, dolewają śmietanki, dodając pietruszkę i przyprawiaamy