Sposób przygotowania:
Schabik w śmietanowym sosie z podgrzybków
Mięso płuczemy i nacieramy przyprawami + łyżką oleju. Odstawiamy, aby trochę się przegryzło (jeśli mamy czas to nacieramy mięso dzień wcześniej). Grzyby czyścimy, płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku roztapiamy masło z olejem i przysmażamy grzyby przez ok 10 min. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy pod przykryciem. W miedzy czasie obsmażamy mięso na patelni, na rozgrzanym oleju, po 1 minucie z każdej strony. Przekładamy mięso do garnka i dusimy na małym ogniu ok 45 minut. Wyciągamy mięso na talerz, doprawiamy sos solą i pieprzem, dolewamy śmietanki, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Mieszamy. Mięso z powrotem dajemy do garnka. Gotowe. Smacznego.