Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1074]

Kotlety mielone z porem, śmietaną i bułką graham

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczywo graham nie jest w nich wyczuwalne, ale za to zdrowsze od pszennego. Śmietana sprawiła, że kotlety wyszły bardziej soczyste i delikatniejsze w smaku. Natomiast por zamiast cebuli zdecydowanie nadał całości bardziej lżejszego charakteru.

Kotlety mielone z porem, śmietaną i bułką graham

Składniki:

Kotlety mielone z porem, śmietaną i bułką graham

Około 8 sztuk:

  • 400g mięsa mielonego
  • 1 sucha bułka grahamka namoczona w mleku/wodzie
  • 1 biała część małego pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 12-18%
  • 1 łyżka majeranku (płaska)
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (można użyć trochę więcej świeżej; opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego koperku (można użyć trochę więcej świeżego; opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • bułka tarta z grahamki do obtaczania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z porem, śmietaną i bułką graham
Pora z czosnkiem należy drobno posiekać. Natomiast bułkę namoczoną w wodzie/mleku należy niezbyt mocno odcisnąć. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić dłonią. Masę doprawić według smaku i uformować z niej kotlety.

Każdego kotleta obtoczyć w bułce tartej i kłaść na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.

Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Kotlety najpierw smażyć na sporym ogniu i po przyrumienieniu się zmniejszyć płomień. Po zmniejszeniu ognia smażyć 3-4 minuty.