nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Kotlety mielone z serem żółtym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety mielone nie muszą być nudne.

Kotlety mielone z serem żółtym

Składniki:

Kotlety mielone z serem żółtym

 

  • Na ok. 16 kotletów.

 

  • 35 dag mięsa gulaszowego drobiowego (zmielonego)
  • ok. 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 250 g sera żółtego w kawałku (użyłam goudy)
  • 1/2-3/4 pęczka natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka musztardy i przecieru pomidorowego (z górką)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z serem żółtym
1. Mięso mielone wkładamy do miski. Ser żólty ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do mięsa. Natkę pietruszki myjemy otrzepujemy z nadmiaru wody i drobno siekamy. Dodajemy do całości. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę i razem z przeciśniętym czosnkiem dodajemy do mięsa. 2. Do masy wbijamy jajka. Doprawiamy musztardą, przecierem, pieprzem i odrobiną soli (pamiętamy, że ser też jest słony). Całą masę dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy z niej kotleciki. 3. Kotlety proponuję usmażyć na patelni grillowej bez dodatku oleju. Smażymy na niezbyt dużym ogniu, aż będą złociste. Ok. 15-20 minut.