olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Kotlety mielone z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety mielone, które serwowane są z sosami mają zupełnie inny smak. Tym razem kotlety z sosem pieczarkowym.

Kotlety mielone z sosem pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone z sosem pieczarkowym

 

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 500 gram pieczarek
  • 2 cebula
  • 3 jajka
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ bułki
  • 1 szklanki oleju
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki ryżu

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z sosem pieczarkowym
Pieczarki kroję i podsmażam. Cebulę obieram, kroję i połowę porcji dodaję do pieczarek. Całość podsmażam mieszając od czasu do czasu. Do miseczki wybijam jajka i dodaję pieprz. Do mięsa mielonego dodaję pozostałą cebulę, bułkę oraz jajka. Z mięsa formuję kotlety. Kotlety smażę na rozgrzanym na patelni oleju. Kotlety przekładam do garnka, podlewam wodą i dodaję mąkę. Szczypiorek drobno kroję. Do sosu dodaję połowę pieczarek oraz szczypiorek. Całość duszę na niewielkim ogniu. Kotlety nakładam na talerz i polewam sosem. Do kotletów podaję ugotowany ryż oraz pozostałe pieczarki.
Kotlety mielone z sosem pieczarkowym
Pieczarki kroję, a następnie podsmażam je.
Kotlety mielone z sosem pieczarkowym
Kotlety przekładam do garnka, podlewam wodą i dodaję mąkę.
Kotlety mielone z sosem pieczarkowym
Szczypiorek drobno kroję. Do sosu dodaję połowę pieczarek oraz szczypiorek.
Kotlety mielone z sosem pieczarkowym
Kotlety nakładam na talerz i polewam sosem.