Ewa Capri

Ewa Capri

Kucharz
[Przepisów: 6]

Kotlety z mięsa i ziemniaków z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Potrawa bardzo smaczna i ekonomiczna :) Z podanych proporcji wyszło mi 9 sztuk.

Kotlety z mięsa i ziemniaków z sosem pieczarkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlety z mięsa i ziemniaków z sosem pieczarkowym

 

  • 400 - 450 gram ugotowanych ziemniaków
  • 300 gram mielonego mięsa (miałam szynkę wieprzową, sprawdzi się każde mięso, również wołowe)
  • 1 jajo
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ( tylko jeśli masa jest bardzo lepka)
  • sól, pieprz, ostra lub słodka papryka
  • bułka tarta do panierowania
  • sos pieczarkowy:
  • 30 dag pieczarek
  • 1 duża lub dwie małe cebule
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki zimnego mleka (daję 3,2%)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety z mięsa i ziemniaków z sosem pieczarkowym
Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mielone mięso, jajo, zmiażdżony czosnek (opcjonalnie), posiekaną cebulę ( kto ma ochotę może ją wcześniej usmażyć na złoto), wyrobić wszystko na gładką masę. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki, podsmażamy w głębokim rondlu na niewielkiej ilości oleju (2-3 łyżki), kiedy sok z nich praktycznie już wyparuje i pieczarki zaczną się smażyć na złoto, dodajemy posiekaną cebulkę, dalej wszystko podsmażamy, ciągle mieszając, dopóki cebula się nie zeszkli. Następnie pieczarki i cebulkę podsypujemy 1,5 łyżki mąki, mieszamy, aby mąka ładnie nam się rozprowadziła i oblepiła wszystko dokładnie, smażymy wszystko razem może około 1 minuty. Następnie całość zalewamy 0,5 szklanki ziemnego mleka, mieszamy, dopóki sos się nie zagotuje i nie zgęstnieje, dodajemy sól i pieprz do smaku. Potem dolewamy stopniowo szklankę zimnej wody, mieszamy, zagotowujemy i gotowe. Jeśli nasz sos jest wg nas za gęsty, możemy dolać jeszcze zimnej wody i doprawić. Z masy mięsnej formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju pod przykryciem na średnim ogniu. Podajemy z surówką i sosem pieczarkowym.
Kotlety z mięsa i ziemniaków z sosem pieczarkowym
Etap 1