Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2821]

Kotlety mielone z tartym ziemniakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kotlety mielone najlepiej robić z mięsa mieszanego.

Kotlety mielone z tartym ziemniakiem

Składniki:

Kotlety mielone z tartym ziemniakiem

 

  • 1/2 kg mielonego mięsa
  • 1 ziemniak
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1/2 szkl bułki tartej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z tartym ziemniakiem
Kostkę rosołową rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, ostudzić, zamoczyć bułkę, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Ziemniak obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę, ziemniak, bułkę połączyć z mięsem, dodać jajko, przyprawę do mięsa mielonego, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. ( gdy masa mięsna jest za wolna, dodać bułki tartej ) Z masy mięsnej formować okrągłe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.