ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kotlety mielone "zero waste"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem warzyw z rosołu, ryżu są doskonałe w smaku do zjedzenia na ciepło i na zimno, a przy okazji nic się nie marnuje "zero waste".

Kotlety mielone "zero waste" Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Kotlety mielone "zero waste"

 

  • porcja warzyw z rosołu,
  • mielona łopatka wieprzowa 70 dag,
  • woreczek ryżu 100 gram,
  • jajka 1 sztuka "L",
  • cebula 1 sztuka średnia,
  • tymianek 2 łyżeczki,
  • papryczka ostra pokruszona 1 mała,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • kucharek 2-3 łyżki,
  • tarta bułka 4 łyżki,
  • olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba,

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone "zero waste"
Warzywa z rosołu w misce rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, ale nie za drobno.

Do miski dodać zmieloną łopatkę, ugotowany woreczek ryżu, jajko, posiekaną cebulę, tartą bułkę, kucharek, pieprz mielony, tymianek suszony, papryczkę ostrą suszoną, wszystko dokładnie ręką wyrobić z 2 minuty. Zwilżonymi dłońmi formować okrągłe kotlety.

Kłaść na gorący olej i lekko je łyżką spłaszczyć, smażyć porcjami. Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, na koniec wszystkie na patelni przykryć pokrywką i dusić z 5 minut.

Kotlety podać z ziemniakami posypanymi tymiankiem suszonym i groszkiem z marchewką.

Mrożony groszek z marchewką ugotować wg opisu, na koniec dodać soli, łyżkę masła, łyżkę mąki i szybko wymieszać.
Kotlety mielone "zero waste"
Warzywa potłuć na kawałeczki ale nie za drobno.
Kotlety mielone "zero waste"
Zamiast ryżu można dodać kaszę, makaron.
Kotlety mielone "zero waste"
Formować mielone zwilżonymi dłońmi o jednej wielkości.
Kotlety mielone "zero waste"
Na patelni kotlety lekko spłaszczyć łyżką.
Kotlety mielone "zero waste"
Kotlety mielone "zero waste"
Kotlety mielone "zero waste"
Kotlety mielone "zero waste"
Kotlety mielone "zero waste"