BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 800]

Kotlety mięsne z kapustą białą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, szybkie, a za razem bardzo smaczne w połączeniu mięsa i kapusty kotleciki. Kotlety nadają się na pyszny obiad oraz jako smaczna przekąska.

Kotlety mięsne z kapustą białą

Składniki:

Kotlety mięsne z kapustą białą

 

  • mięso mielone 500 g,
  • kapusta biała 1/4 główki,
  • jajko 1 szt,
  • sól,pieprz do smaku,
  • przyprawa do mielonego 1 łyżeczka,
  • cebula 1 szt,
  • oregano 1/2 łyżeczki,
  • bułka tarta 3 łyżki + do panierowania,
  • masło klarowne do smażenia,

Sposób przygotowania:

Kotlety mięsne z kapustą białą
Kapustę szatkujemy i gotujemy ze szczyptą soli do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy, wkładamy razem z mięsem do miski. Dodajemy jajko, bułkę tartą, obraną poszatkowaną cebule i przyprawy.

Dokładnie wszystko mieszamy aby sie składniki połączyły.  

Formujemy kotlety, które panierujemy w bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowne i wkładamy kotlety. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podajemy z ziemniaczkami.