mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kotlety mięsno-kapuściane.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, sycące kotlety podobne w smaku do gołąbków

Kotlety mięsno-kapuściane.

Składniki:

Kotlety mięsno-kapuściane.

 

  • 1/2 główki kapusty białej
  • 1/2 kg mielonego mięsa
  • 1 szkl kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • przecier pomidorowy (sos pomidorowy)
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia kotletów

Sposób przygotowania:

Kotlety mięsno-kapuściane.
Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na oleju na patelni. Kapustę drobno szatkuję, posypuję solą, odstawiam na kilkanaście minut, po czym dokładnie mieszam. Do kapusty wsypuję kaszę mannę, dodaję mielone mięso, podsmażoną cebulkę i wbijam jedno jajko. Masę doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dłońmi lepię niewielkie kotlety i smażę je na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Usmażone kotlety układam w naczyniu żaroodpornym i zalewam je pomidorowym sosem. Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i całość zapiekam ok. 30 minut.