Makłowicz

Makłowicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Kotlety odbijane po łęczycku

         
ocena: 3/5 głosów: 1

Z mięsa usunąć kość, pokroić na kotlety. Oprószyć je solą, pieprzem i

Kotlety odbijane po łęczycku

Składniki:

Kotlety odbijane po łęczycku

 

  • 90 dag schabu z kością
  • 2 dag mąki
  • 6 dag smalcu
  • 2 dag masła
  • 20 dag cebuli
  • pieprz
  • cukier
  • cytryna
  • sól
  • szklanka białego wina wytrawnego

Sposób przygotowania:

Kotlety odbijane po łęczycku
Z mięsa usunąć kość, pokroić na kotlety. Oprószyć je solą, pieprzem i mąką, włożyć na rozgrzany smalec i obsmażyć na złoty kolor. Cebulę sparzyć osłodzoną wodą. Obsmażone kotlety podlać winem, dodać do nich cebulę i krótko dusić pod przykryciem. Gdy będą miękkie, położyć na każdy kawałek surowego masła i plasterek cytryny obranej ze skórki. Podawać z ziemniakami i oraz sałatą zieloną i surówkami.

Tagi:

schab