Pati Kuchareczka

Pati Kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 121]

Kotlety ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kotlety ryżowe podawać z sosem np. koperkowym, z sałatkami lub surówkami warzywnymi, do mięs, itp.

Kotlety ryżowe

Składniki:

Kotlety ryżowe

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ryżowe
Ryż wrzucić na osolony wrzątek i zamieszać, zagotować, przykryć i zostawić na małym ogniu, ugotować na sypko. Seler obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. 1/3 cebuli dodać do gotującego się ryżu, resztę wymieszać z koncentratem pomidorowym. jajko ugotować na twardo, drobno posiekać i dodać do ugotowanego ryżu, dodać koncentrat z cebulą, przyprawić i wymieszać. Drugie jajko roztrzepać, formować z masy kotlety i maczać je w jaku i bułce tartej, smażyc na oleju z obu stron. Usmażone kotlety wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika i zapiec.