Sposób przygotowania:
Kotlety schabowe z pomarańczami
Kotlety schabowe zbić młotkiem, oprószyć utartą gałką muszkatołową, utłuczonymi goździkami, pieprzem i mąką, a następnie u-smażyć wkładając na patelnię z rozgrzanym smalcem. Przełożyć na talerz, osolić. Jabłka umyć, obrać, pokrajać w cząstki wykrawając gniazda nasienne. Przygotowane jabłka lekko obrumienić na pozostałym smalcu. Pomarańcze umyć. Z połówki wycisnąć sok i polać nim obrumienione jabłka. Pozostałe 1 1/2 pomarańczy pokroić w cienkie plasterki lub pół krążki. Przygotowane kawałki pomarańczy wraz z kotletami wrzucić na moment na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i jabłkami. Gdy się zagrzeją, wyłożyć kotlety na ogrzany półmisek, obłożyć jabłkami, polać sosem z patelni. Półmisek obłożyć dookoła plasterkami lub pół krążkami pomarańczy i natychmiast podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówek. Potrawa jest bardzo dekoracyjna i smaczna. Wykonanie łatwe i proste.
Bahus
yola