beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Kotlety schabowe z  orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Kotlety schabowe z  orzechami

Składniki:

Kotlety schabowe z  orzechami

 

  • 4  filety wieprzowe,
  • 50 dag ziemniaczków,
  • 1  łyżka margaryny do smażenia,
  • 1  pęczek dymki,
  • 2  dag łuskanych orzechów włoskich,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe z  orzechami
Ziemniaki wyszorować, gotować przez 20 min. w  osolonej wodzie. Oczyścić i  opłukać pęczek dymki i  pokroić w  drobne kawałki. Mięso umyć i  osuszyć, ugotowane ziemniaki odcedzić, opłukać w  zimnej wodzie, obrać i  pokroić na połówki. Na patelni rozgrzać margarynę, położyć filety i  smażyć po 3  minuty z  każdej strony. Gotowe mięso wyjąć z  patelni, a  na tym samym tłuszczu smażyć porcjami dymkę i  ziemniaki. Układać po 2  filety na patelni pomiędzy warzywami. Podsmażyć, posypać solą, pieprzem i  posiekanymi orzechami, dla dekoracji posypać natką.