Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Schabowe po kowalsku

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Urozmaicona wersja tradycyjnego schabowego, zapiekana pod cebula, serem żółtym, majonezem i keczupem.

Schabowe po kowalsku

Składniki:

Schabowe po kowalsku

 

  • schab b/k w plastrach - 4 sztuki,
  • cebula - 2 nieduże,
  • ser żółty - u mnie Emmentaler, 150-200g,
  • majonez - 4 łyżki,
  • keczup łagodny lub pikantny - 4 łyżki,
  • jajo - duże,
  • bułka tarta - do obtoczenia,
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka mielona,
  • curry - 1/2 łyżeczki,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Schabowe po kowalsku
Schabowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i lekko rozbić pod folia, z obu stron . Przyprawić sola, pieprzem i papryka czerwona. Jajko rozbełtać. Każdy płat mięsa zanurzyć najpierw w jaju, potem w bułce tartej i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na lekko rumiano. Po usmażeniu, obsączyć schabowe z nadmiaru tłuszczu i ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Cebule pokroić w kosteczkę i zeszklić z przyprawa curry, na tym samym oleju, na którym smażyły się schabowe. Ser żółty zetrzeć na tarce. Usmażoną cebule ułożyć na kotletach i posypać żółtym serem. Dodać majonez i keczup, po jednej łyżce na każdy kotlet. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez 15-20 minut, w 180-200 stopniach.