Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Sałatka z pokrzywą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczna, zdrowa sałatka, duża dawka witamin, minerałów, błonnika i zdrowych kwasów tłuszczowych. Polecam na lunch albo do obiadu.

Sałatka z pokrzywą

Składniki:

Sałatka z pokrzywą

sałatka

  • sałata lodowa - 1 główka,
  • pomidor - 2 szt,
  • papryka czerwona - 1 szt,
  • seler naciowy- 3 pałki,
  • rzodkiew biała - 1/2 szt,
  • ser gorgonzola - 120 g,
  • ziarna konopi - 4 łyżki,
  • pokrzywa młoda - 8 gałązek,
  • lubczyk - 1 gałązka,
  • szczypiorek - 1 pęczek,
  • natka młodej pietruszki - 2 garście,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • olej rydzowy - 5 łyżek.

Sposób przygotowania:

Sałatka z pokrzywą
Umyć sałatę lodową i porwać na kawałki. Umyć pałki selera naciowego, pomidory i paprykę. Wypestkować paprykę a następnie pokroić w słupki. Pomidory pokroić w ósemki a selera tak jak wygodnie. Wymieszać razem sałatę ósemki pomidora oraz seler. Dodać oskrobaną i pokrojona w kostkę biała rzodkiew. Delikatnie posolić, polać olejem rydzowym i przemieszać.

Umyć zieleninę czyli: lubczyk, szczypiorek i natkę młodej pietruszki. Lubczyk oraz szczypiorek posiekać a natkę młodej pietruszki dodać w całych listkach. Zerwać świeżą pokrzywę i przelać wrzącą wodą. Otrzepać i bardzo drobno posiekać.

Cała zieleninę dodać do sałatki. Dosypać również wymyte gorącą wodą ziarna konopi. Dołożyć pokrojony lub pokruszony - zależy od konsystencji ser gorgonzola. Polać jeszcze dodatkowa łyżką oleju rydzowego, popieprzyć i podawać.

Przed jedzeniem można przemieszać.

Smacznego.