Sposób przygotowania:
Kotlety w cieście serowo-piwnym
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na gęstą pianę
z dodatkiem odrobiny soli. Szklankę mąki wsypać do wysokiego naczynia, do niej wbić żółtka, dodać sztywną pianę, szklankę piwa i całość dokładnie wymieszać na jednolite ciasto o średnio gęstej konsystencji. Mięso umyć w zimnej bieżącej wodzie, usunąć tłuszcz i pokroić na osiem kawałków, po czym rozbić tłuczkiem z obu stron. Cztery kawałki posypać pieprzem i solą oraz startym żółtym serem. Te cztery przykrywamy pozostałymi czterema kawałkami mięsa. Każdy kawałek namoczyć w cieście piwnym, następnie w głębokiej patelni smażyć na mocno rozgrzanym oleju przez ok. 15 minut. Zieleninę opłukać i drobniutko posiekać. Usmażone kotlety posypać zieleniną i udekorować gałązkami natki.
z dodatkiem odrobiny soli. Szklankę mąki wsypać do wysokiego naczynia, do niej wbić żółtka, dodać sztywną pianę, szklankę piwa i całość dokładnie wymieszać na jednolite ciasto o średnio gęstej konsystencji. Mięso umyć w zimnej bieżącej wodzie, usunąć tłuszcz i pokroić na osiem kawałków, po czym rozbić tłuczkiem z obu stron. Cztery kawałki posypać pieprzem i solą oraz startym żółtym serem. Te cztery przykrywamy pozostałymi czterema kawałkami mięsa. Każdy kawałek namoczyć w cieście piwnym, następnie w głębokiej patelni smażyć na mocno rozgrzanym oleju przez ok. 15 minut. Zieleninę opłukać i drobniutko posiekać. Usmażone kotlety posypać zieleniną i udekorować gałązkami natki.